08 lipca rok A1

08 lipca. Na polu winogrona jeszcze zielone, a Ewangelia już o młodym winie - Beaujolais nouveau.

W produkcji wina standardowo zbiera się winogrona, wyciska i powoli następuje fermentacja, która zmienia je w wino.

Młode wino takie jak Beaujolais nouveau winifikuje się metodą przyspieszonej maceracji węglowej.

Unikalne nasycenie wina pęcherzykami dwutlenku węgla nadaje temu napojowi świeżość i lekkość. Nawet w przypadku gęstych i zawierających więcej alkoholu win ma to wpływ na ich aromat.

Delikatne pęcherzyki CO2 sprawiają, że białe i różowe wina są świeższe oraz bardziej orzeźwiające i aromatyczne.

Dwutlenek węgla w młodym winie naciska na skórę, która w nowym bukłaku jest elastyczna i się rozciąga, natomiast w starym jest bardziej sztywna i pęka

Napełnianie bukłaków winem było powszechne w starożytnej Grecji.

Homer w słynnym dziele Odyseja opowiada jak Odyseusz pokonał próbę Labiryntu odurzając Minotaura winem z bukłaka.

Bukłak w tamtych czasach mieścił wiele litrów wina, gdyż robiono go z całej skóry jagnięcia.
Pan Jezus znał się na ludziach, ale też i na winie…

A może znał się na ludziach, bo znał się na winie?

Nie wlewa się też młodego wina do starych bukłaków. Mt 9, 17.

0807A1jpg